Sól to jeden z najczęściej używanych składników podczas gotowania. Jednak dodanie jej do potrawy w zbyt dużej ilości może całkowicie popsuć jej smak. W takim razie co masz zrobić gdy zdarzy ci się zrobić zbyt słone jedzenie? Co dodać jak się przesoli poprawę? Oto 6 sposobów.
Spis treści
Jak uratować przesoloną potrawę
Gdy potrawa jest przesolona nie musisz jej od razu wyrzucać. Spróbuj któregoś z poniższych sposobów. Jest duża szansa, że uda ci się zredukować słony smak. Pamiętaj, że poniższe sposoby nie uratują każdej potrawy.
Zacznij od dodawania bardzo małych ilości, dobrze mieszaj i stale próbuj, zanim zdecydujesz się dodać więcej, któregoś ze składników.
1. Ugotuj większą porcję
To chyba najprostszy sposób na przesolone potrawy. Jeśli masz tylko wystarczającą ilość składników możesz ugotować dodatkową porcję dania, a następnie połączyć ją ze słoną potrawą. Możesz też zwiększyć objętość dania dodając dodatkowe składniki bezpośrednio do przesolonej potrawy. Ten sposób sprawdzi się w przypadku dań jednogarnkowych.
2. Dodaj coś kwaśnego
Jeśli przesoliłeś obiad to możesz spróbować dodać do potrawy coś kwaśnego. Dodanie kwasu w postaci octu, soku z cytrynu albo wina do zbyt słonej potrawy pozwoli skorygować niepożądany smak. Dodatkowo danie zyska nowe ciekawe aromaty.
3. Użyj produktów mlecznych
Jeśli nie wiesz co dodać do potrawy jak się ją przesoli to możesz wypróbować sposób z produktami mlecznymi. Dodanie do potrawy jogurtu lub śmietany skutecznie wyciszy zbyt słony smak zupy i sosu. Możesz też zrobić zasmażkę na bazie mąki i masła.
4. Dodaj skrobię
Skrobia w postaci białego ryżu, makaronu czy komosy ryżowej może pomóc wchłonąć słony smak z sosu. Jeśli więc potrawa jest przesolona dodaj do niej trochę skrobi.
5. Dodaj coś słodkiego
Niektóre przesolone potrawy, szczególnie te gotowane na pomidorach możesz uratować dodając do nich trochę cukru albo jego zamienników: miód, stewia, syrop klonowy. Łączenie takich smaków idealnie sprawdzi się w kuchni azjatyckiej.
6. Rozcieńcz swoje danie
Aby uratować przesoloną potrawę możesz także spróbować ją rozcieńczyć. Dolej trochę wody albo w przypadku sosu usuń część przesolonej porcji i zastąp ją nową nieprzesoloną porcją.