Czasem nawet najlepszemu kucharzowi przytrafi się wpadka i potrawa którą przyrządzi będzie zbyt ostra. Czy można jeszcze takie danie uratować? Oczywiście. Wystarczy uzupełnić potrawę dodatkowym składnikiem, który skutecznie obniży poziom ostrości. Co dodać jak potrawa jest za ostra? Podpowiadamy.
Spis treści
Dlaczego czujemy ostry smak?
Wszystko przez związek chemiczny zwany kapsaicyną. To on powoduje, że odczuwamy ostry smak jako pieczenie w jamie ustnej, ciepło, a nawet ból. Dzieje się tak dlatego, że kapsaicyna działa na nasze receptory bólu (nocyreptory).
Co dodać gdy potrwa jest zbyt ostra?
Kapsaicyna rozpuszcza się w tłuszczach i alkoholu. Nie rozpuszcza się za to w wodzie. Wypicie więc szklanki wody, czy przepłukanie nią ust po to by uśmierzyć ból związany ze zjedzeniem ostrej potrawy może przynieść odwrotny skutek. Aby obniżyć poziom ostrości zbyt pikantnej potrawy możemy dodać:
Nabiał
Gęsta śmietana, jogurt czy masło. Dodanie do zbyt ostrej potrawy nabiału skutecznie złagodzi jej wyrazisty smak. Wszystko dzięki zawartym w produktach mlecznych białku zwanym kazeiną. To właśnie kazeina wiąże się z kapsaicyną – substancją chemiczną przez którą odczuwamy ostry, często piekący smak.
Kwas
Kapsaicyna jest typowym alkaloidem więc połączenie jej z kwasem, na przykład z octem, sokiem z limonki albo sokiem z cytryny może pomóc w zneutralizowaniu ostrego smaku. To sztuczka stosowana w kuchni tajskiej, gdzie wykorzystuje się sporą ilość ostrych papryczek.
Cukier
Jeśli zastanawiasz się co dodać jak potrawa jest za ostra możesz spróbować z cukrem. Jest to składnik, który znajduje się w każdym domu. Aby uzyskać mniej pikantny smak posyp potrawę cukrem, miodem albo syropem klonowym. Niestety w tym przypadku należy uważać aby potrawa nie stała się zbyt słodka.
Masło orzechowe
Wysoka zawartość tłuszczu w maśle orzechowym pomoże rozpuścić kapsaicynę. W takim razie co dodać jak potrawa jest za ostra? Masło orzechowe. Dzięki temu trikowi ostry smak stanie się znacznie łagodniejszy.
Skrobia i ziarna
Innym sprawdzonym sposobem na zniwelowanie ostrości potrawy jest podanie jej z ryżem lub ziemniakami. Nawet kromka chleba może skutecznie zniwelować zbyt ostry smak potrawy. Jeśli posmarujemy ją masłem skutek będzie mocniejszy.
Więcej składników
Co dodać gdy potrawa jest zbyt ostra? Dodaj więcej składników aby rozcieńczyć w potrawie ostry smak. Jeśli gotujesz zupę albo gulasz spróbuj dodać więcej płynu. Możesz też dodać więcej warzyw, skrobi lub białka.