Czy wiesz, że możesz zrobić ocet jabłkowy samemu? Nie jest to proces skomplikowany, a ten robiony własnoręcznie będzie smaczny i bogaty w szereg antyoksydantów, bakterii, makro oraz mikroelementów. Zobacz jak łatwo zrobić ocet jabłkowy w domu.
Spis treści
Czym jest ocet jabłkowy
Ocet jabłkowy to substancja, która powstaje w procesie fermentacji jabłek. W procesie tym biorą udział bakterie Acetobacter.
Co to jest żywy ocet jabłkowy
Żywy ocet to taki, który nie został zapasteryzowany. Dzięki temu ocet nadal pracuje, dojrzewa a nawet tworzy się w takim occie matka octowa – nieszkodliwa substancja składająca się z żywych bakterii kwasu octowego oraz białek celulozy. Matka octowa przekształca przy udziale tlenu alkohol w kwas octowy.
Właściwości octu jabłkowego
Naukowcy udowodnili, że ocet jabłkowy posiada właściwości przeciwbakteryjne oraz przeciwzapalne. Jest też świetnym przeciwutleniaczem dzięki polifenolom, które znajdują się w składzie żywego octu. Ocet jabłkowy to także bogate źródło wielu witamin, między innymi tych z grupy B i witaminy C. Poza tym zawiera w swoim składzie kwas foliowy, beta-karoten, pektyny, fosfor, sód, magnez a także żelazo.
Zastosowanie octu w domu
w celach spożywczych
Ocet jabłkowy z powodzeniem wykorzystuje się w kuchni w celach spożywczych. Można go użyć jako marynaty do mięs i grzybów. Dodaje się go także do surówek i sosów. Ocet jabłkowy w kuchni sprawdza się także jako naturalny konserwant
w leczeniu i profilaktyce
Ocet jabłkowy ze względu na swój skład posiada także właściwości lecznicze. Można go więc używać na przeróżne dolegliwości: wspomaga leczenie infekcji bakteryjnych i grzybicznych, jest wskazany w profilaktyce cukrzycowej, wspomaga odchudzanie, dba o nasz cholesterol i reguluje ciśnienie tętnicze. Ocet jest też świetnym remedium na swędzenie i obrzęk wywołany ugryzieniem komara lub innego owada.
w domowych trikach
Istnieją pewne sprawdzone triki, pewne domowe sposoby, w których ocet jabłkowy odgrywa ważną rolę. Za przykład może posłużyć tutaj pomysł na to jak przedłużyć świeżość ciętych kwiatów. Wystarczy dodać do wazonu dwie łyżki octu na jeden litr wody.
do czyszczenia domu
Ocet jabłkowy można z powodzeniem używać jako ekologiczny środek czyszczący w naszych domach. Ma on działanie bakteriobójcze i przeciwgrzybiczne. Jednak należy uważać, bo nie można myć octem wszystkich powierzchni. Kwaśny odczyn mógłby je uszkodzić. Mowa tu o niektórych gumowych i metalowych częściach.
Sprawdź koniecznie co można wyczyścić octem i jak to robić.
Czy każdy może spożywać ocet jabłkowy
Nie. Istnieją przeciwwskazania w spożywaniu octu u osób mających problemy z żołądkiem i układem pokarmowym. Szczególną ostrożność powinny zachować osoby chore na cukrzycę. Nie powinno się go spożywać także po zabiegach stomatologicznych. W razie jakichkolwiek problemów zdrowotnych należy skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.
Jak zrobić ocet jabłkowy w domu
Do przygotowania octu jabłkowy potrzebny będzie 1kg jabłek, 1,5 litra przegotowanej i ostudzonej wody oraz trzy łyżki cukru. Do tego duży wyparzony słój (najlepiej o pojemności 3l), gaza oraz gumka lub sznurek.
Jabłka należy umyć i pokroić w cząstki razem ze skórką i gniazdami nasiennymi. Usuwamy jedynie ogonek jabłka. Tak przygotowane cząstki jabłek umieszczamy w słoju. Należy pozostawić w słoju 1/4 wolnego miejsca. Mieszamy 3 łyżki cukru z 1,5 litra wody, a następnie zalewamy jabłka powstałym roztworem. Słój musimy nakryć gazą aby nie przedostały się do środka muszki owocówki. Gazę zabezpieczamy przed zsunięciem się sznurkiem lub gumką. Tak przygotowany roztwór umieszczamy w ciemnym miejscu.
W pierwszych dniach należy 1-2 razy dziennie przemieszać powstający ocet. Powstanie piana, która z czasem zacznie znikać. Pojawi się za to biały galaretowaty skrzep – to tak zwana matka octowa. To właśnie dzięki niej zachodzi fermentacja octowa.
Po okresie 4 do 6 tygodni jeśli ocet stracił winny zapach możemy usunąć matkę octową (to świetny zaczyn do przygotowania kolejnego octu) i powstały ocet przelewamy przez sitko do butelek. Te odstawiamy tym razem w ciemne i chłodne miejsce gdzie będzie dojrzewał przez kolejne tygodnie. Z początku ocet jest mętny, z czasem stanie się klarowny.
Czy ocet jabłkowy się psuje
Ocet to produkt spożywczy, który nie ulega przeterminowaniu. Jest używany jako konserwant więc prawidłowo przechowywany nie powinien się popsuć.