Co zrobić gdy bigos jest za kwaśny?

Bigos z kiełbasą i ziemniakami
fot: Andi, unsplash.com

Bigos to bardzo lubiana potrawa w kuchni polskiej. Przyrządza się go z kiszonej kapusty oraz mięsa. Niekiedy okazuje się, że bigos który gotujemy jest za kwaśny. Nie należy się tym przejmować, ponieważ istnieją sprawdzone sposoby na to aby poprawić niepożądany smak.

Dlaczego bigos jest za kwaśny

Za zbyt kwaśny smak bigosu w większości przypadków odpowiada kapusta kiszona, która czasami ma bardziej intensywny smak. Zależy to od procesu kiszenia kapusty

Co zrobić aby bigos nie był kwaśny

Aby zabezpieczyć się przed przyrządzeniem zbyt kwaśnego bigosu powinniśmy zawsze przed czynnością gotowania spróbować kapusty kiszonej z której będziemy przyrządzali bigos. Jeśli wydaje się nam zbyt kwaśna należy ją przepłukać pod bieżącą wodą.

Co zrobić gdy ugotowany bigos jest za kwaśny

Jeśli okazało się, że bigos jest za kwaśny możemy dodać do niego pewne składniki, które wyrównają zbyt kwaśny smak. Jakie to składniki? Oto one

słodka kapusta

Do zbyt kwaśnego bigosu możemy dodać poszatkowaną i ugotowaną słodką kapustę. Po ugotowaniu należy wymieszać ją z bigosem. Zbyt kwaśny smak powinien się zredukować.

śliwki

Suszone śliwki (najlepiej węgierki) dodane do bigosu mogą również skutecznie zniwelować zbyt kwaśny posmak.

miód

Słodki aromat miodu to też sprawdzony sposób na uratowanie zbyt kwaśnego bigosu.

cebula

Zeszklona na patelni cebula wymieszana z bigosem może pomóc poprawić zbyt kwaśny smak bigosu.

woda

Do zniwelowania kwaśnego smaku możemy użyć także wody. Należy dodać ją do bigosu i zagotować , by następnie odlać jej nadmiar. Czynność możemy przeprowadzić kilka razy uważając jednak by nie wypłukać całkowicie aromatu dania.

soda oczyszczona

Do za kwaśnego bigosu możemy dodać także odrobinę sody oczyszczonej, która dzięki swojemu zasadowemu odczynowi potrafi zniwelować kwaskowaty smak.

Jak dodawać składniki do za kwaśnego bigosu?

Dodając kolejne składniki róbmy to małymi ilościami. Dobrze wymieszajmy bigos i dopiero wtedy sprawdźmy czy smak jest odpowiedni. W razie konieczności dodajmy kolejną porcję składników.

Koniecznie przeczytaj też: Jak ukisić kapustę na zimę.