Co jeść na przeziębienie, a czego lepiej unikać.

Co jeść na przeziębienie a czego unikać.
Fot. Andrea Piacquadio. Pexels.com

Gdy przychodzi sezon na przeziębienie trudno go uniknąć. Nim się obejrzysz łapie Cię gorączka i katar. Wtedy nie pozostaje nic innego jak odpoczynek i odpowiednia dieta. Jeśli zrobisz sobie wolne w domu, będziesz przyjmował dużo płynów i wprowadzisz odpowiednią dietę to najprawdopodobniej szybko wrócisz do formy. Koniecznie sprawdź co jeść na przeziębienie, a jakich potraw lepiej wtedy unikać.

Przeziębienie! Co robić?

Przede wszystkim gdy złapie Cię przeziębienie odwiedź lekarza. Objawy choroby sezonowej mogą być różne. Ból gardła albo drapanie, katar, kaszel, kichanie i ogólnie złe samopoczucie. W tym czasie najważniejszy jest wypoczynek, więc nie przemęczaj się jeśli nie musisz. Zostań w swoim domu i pij dużo płynów.

Najlepszym wyborem będzie ciepła herbata na przeziębienie. Wprowadź do tego odpowiednią dietę, a poczujesz się lepiej i szybciej staniesz na nogach. Pamiętaj, że niektóre pokarmy mogą pogorszyć Twoje samopoczucie i ich trzeba unikać! O tym co jeść na przeziębienie, a czego unikać dowiesz się w dalszej części artykułu.

Co jeść na przeziębienie?

Odpowiednie pokarmy dostarczą Twojemu osłabionemu organizmowi najważniejszych składników odżywczych i dodadzą energii. Dodatkowo nawodnią Twój organizm, dzięki czemu poczujesz się znacznie lepiej.

Gdy jesteś przeziębiony spożywaj małe porcje w krótkich odstępach czasowych. W czasie choroby nie powinieneś się przejadać. Pamiętaj o tym, że mimo iż źle się czujesz i nie masz apetytu to i tak powinieneś jeść nawet najmniejsze posiłki by wspomóc swój organizm w regeneracji. Ważne aby były to odpowiednie posiłki. Niektóre produkty mogą pogorszyć Twój stan. Ich powinieneś się wystrzegać. W takim razie co powinieneś jeść na przeziębienie?

1. Rosół

To chyba żadne zaskoczenie, że esencjonalny bulion na bazie kury i dużej ilości warzyw jest świetnym remedium na przeziębienie. Potwierdzono to naukowo. Zawarte w nim witaminy, aminokwasy i minerały mają pozytywny wpływ na regenerację naszego organizmu podczas grypy i przeziębienia.

2. Owoce

Zawarta w owocach spora dawka witamin może skrócić czas choroby i uśmierzyć nieprzyjemne objawy przeziębienia. Co więcej owoce takie jak pomarańcze, grejpfruty, cytryny czy limonki zawierają flawonoidy. Flawonoidy to fitozwiązki, które wykazują działanie antyoksydacyjne, antybakteryjne i przeciwwirusowe.

3. Ostre potrawy

W ostrych potrawach znajduje się związek zwany kapsaicyną. Kapsaicyna wykazuje działania bakteriobójcze, dzięki temu łatwiej będzie Ci zwalczyć przeziębienie. Ma ona też działanie rozgrzewające i powoduje rozszerzenie naczyń krwionośnych ułatwiając oczyszczenie dróg oddechowych ze śluzu. Istnieją też opinie, które mówią, że ostre przyprawy mogą przyczyniać się do gorszego samopoczucia. Dlatego warto tutaj zachować pewien umiar.

Pikantne papryczki zawierają znaczne ilości kapsaicyny
fot. Thomas M. Evans, unsplash.com

4. Kasza jaglana

Kasza jaglana zawiera bardzo dużo substancji odżywczych, jest lekkostrawna i ma właściwości przeciwwirusowe. Jest ona polecana szczególnie podczas przeziębienia, któremu towarzyszy katar i mokry kaszel. A dlaczego? Ponieważ ma ona właściwości osuszające. Kasza jaglana wspomaga więc redukcję wydzieliny z nosa i gardła.

5. Warzywa

Warzywa posiadają ogromną ilość witamin, dzięki którym łatwiej nam zwalczyć infekcję. W takim razie co jeść na przeziębienie z działu warzywnego?

  • Marchewka, szpinak i papryka – zawierają sporą ilość beta-karotenu, który działa na nasz organizm wzmacniająco.
  • Natka pietruszki, zielona i czerwona papryka, brokuły, kalafior i brukselka zawierają ogromne ilości witaminy C, która sprawia, że choroba przebiega dużo łagodniej.
  • Czosnek – ma działanie odkażające, jest źródłem antyoksydantów i flawonoidów.

6. Kiszonki

Kiszona kapusta czy ogórki kiszone to naturalne źródło witamin i probiotyków. Kiszonki mają pozytywny wpływ na naszą florę bakteryjną, a komórki odpowiadające za odporność naszego ciała znajdują się głównie w jelitach. Warto więc jeść kiszonki nie tylko podczas przeziębienia.

Czego nie jeść na przeziębienie.

Niektóre produkty i potrawy mogą wzmagać stany zapalne, przedłużać a nawet pogarszać nasze samopoczucie. O czym mowa? Czego należy się wystrzegać gdy dopada nas przeziębienie?

1. Cukier

Cukier zawarty w słodkich potrawach może przyczyniać się do powstawania stanów zapalnych. Dodatkowo duże ilości cukru mają negatywny wpływ na naszą odporność. Należy więc w czasie przeziębienia bezwzględnie unikać słodyczy.

2. Fast food

Popularne dania fast food posiadają w swoim składzie dużo niezdrowych tłuszczy trans, które przyczyniają się do powstawania stanów zapalnych. Nie posiadają za to zbyt dużo tak ważnych witamin, które mogły by wspomóc proces regeneracji.

Podczas przeziębienia należy unikać jedzenia typu fast food, które obciąża organizm.
Fot. Caleb Oquendo. Pexels.com

3. Tłuste potrawy

Potrawy smażone i tłuste obciążają osłabiony organizm. Ten zamiast walczyć z przeziębieniem musi przeznaczyć znaczne ilości energii na trawienie ciężkich i niezdrowych potraw. Należy więc bezwzględnie unikać tego typu dań podczas przeziębienia.

Podsumowanie

Przeziębienie to stan w którym powinieneś bezwzględnie wypocząć. Pij w tym czasie dużo płynów i jedz odpowiednio przygotowane posiłki, a w mgnieniu oka staniesz na nogi.

Pamiętaj, że powyższe wskazówki to podpowiedzi, które nie mogą zastąpić wizyty u specjalisty. W przypadku choroby zawsze należy konsultować się z lekarzem.