Czy wiesz, że żywność, którą przechowujesz w lodówce powinna znaleźć się na odpowiedniej półce? Dzięki temu zachowa ona dłużej świeżość, ale nie tylko. Odpowiednia organizacja lodówki sprawi, że możesz uniknąć rozwoju groźnych bakterii na żywności oraz pomożesz jej zachować odpowiednie walory smakowe i odżywcze. Jeśli zastanawia Cię jak należy układać produkty spożywcze w lodówce to dobrze trafiłeś. Oto najważniejsza zasady.
Spis treści
Temperatura w lodówce
Lodówka posiada różne strefy temperaturowe. Najwyższa temperatura panuje na górnych półkach, za to najchłodniej jest na półkach dolnych. Możesz tą wiedzę wykorzystać i sprawić by produkty przechowywane w twojej lodówce zachowały dłużej świeżość. Sprawdź jak wyglądają zasady układania jedzenia w lodówce.
Jak układać produkty spożywce w lodówce – najważniejsze zasady
Na górnej półce lodówki układaj produkty mleczne
Nabiał, tak jak jogurty, mleko czy ser układaj na górnych półkach. To idealna temperatura dla tych produktów. W niej świetnie czują się bakterie kwaszące dobre dla naszego zdrowia. Górna półka jest także dobrym miejscem dla dań gotowych, czyli na przykład pozostałości po obiedzie.
Na środkowej półce lodówki układaj produkty spożywcze o krótkim terminie ważności
Produkty spożywcze takie jak wędliny, twaróg, sery żółte czy masło zachowają dłużej świeżość jeśli je umieścisz na środkowej półce w lodówce. Tutaj też znajdzie się miejsce na pozostałości po obiedzie.
Na dolnej półce lodówki układaj mięso
Dolna półka lodówki jest przeznaczona dla surowego mięsa, również ryb. Surowe mięso najlepiej przechowywać w oryginalnym opakowaniu lub w szczelnych pojemnikach na żywność.
W dolnych szufladach lodówki przechowuj owoce i warzywa
Dolne szuflady mają zwykle wyższą wilgotność, co jest korzystne dla niektórych rodzajów warzyw i owoców.
Co można trzymać na drzwiach w lodówce
Drzwi lodówki są miejscem, w którym najlepiej układać produkty, które są bardziej odporne na zmiany temperatury i te mające dłuższy termin przydatności do spożycia. Na drzwiach lodówki możesz z powodzeniem przechowywać jajka, musztardy, keczupy, przetwory w słoikach, mleko i napoje.
W czym przechowywać żywność w lodówce
Skoro już wiesz jak układać jedzenie w lodówce to musisz też wiedzieć, że żywność musi być przechowywana w odpowiedni sposób. Mowa tu o pojemnikach, papierze i folii do żywności. Stosując odpowiednie opakowanie żywność utrzyma dłużej swój smak i świeżość. Dodatkowo zabezpieczysz ją przed przenoszeniem zapachów. Nie chciałbyś chyba aby naleśniki na słodko pachniały czosnkiem, prawda?
Dania gotowe, sosy oraz podobne produkty przechowuj w szklanych lub plastikowych pojemnikach do żywności. Sery i wędliny, które nie są w oryginalnym opakowaniu możesz owinąć folią spożywczą lub umieścić je w woreczku z zamknięciem strunowym. Pergamin możesz wykorzystać do owinięcia produktów spożywczych wrażliwych na wilgoć.
Jak układać produkty spożywcze w lodówce – wskazówki i porady
W miarę możliwości nie przechowuj warzyw i owoców razem. Niektóre owoce (np. jabłka) wydzielają etylen, który może przyspieszać dojrzewanie warzyw.
Nie zamykaj sałaty w szczelnym opakowaniu gdyż w warunkach beztlenowych znajdujące się w niej azotany przekształcają się w niezdrowe dla człowieka azotyny.
Jaja przechowuj w oryginalnym opakowaniu lub na specjalnej półce na jajka.
Mięso powinno być umieszczone w szczelnie zamkniętym opakowaniu, aby uniknąć przeciekania na inne produkty.
Nie wstawiaj gorących potraw do lodówki, ponieważ podwyższają one temperaturę wewnątrz. Może to doprowadzić do obniżenia temperatury innych produktów i zmniejszenia ich trwałości.
Regularnie czyść lodówkę i usuwaj produkty, które już przekroczyły datę przydatności do spożycia lub wykazują oznaki zepsucia.