Jak zrobić najlepsze masło czosnkowe.

Jak zrobić najlepsze masło czosnkowe. Przepis
Fot. Michele Blackwell. Unsplash.com

Masło czosnkowe to dodatek, który fenomenalnie komponuje się z wieloma potrawami. Możesz kupić gotowe masło, ale najlepiej jest zrobić je samemu. Sprawdź koniecznie jak zrobić najlepsze masło czosnkowe według naszego przepisu. Potrzebne są do tego tylko cztery składniki.

Czy masło czosnkowe jest zdrowe

Masło czosnkowe jedzone w niedużych ilościach jest jak najbardziej zdrowe. W samym maśle znajduje się wiele ważnych dla naszego organizmu witamin oraz składników mineralnych. Jedyne na co powinniśmy uważać to kaloryczność tego produktu. W 100 gramach tego produktu jest ponad 700 kalorii.

Drugi główny składnik to czosnek, który nie bez przyczyny uważany jest za naturalny antybiotyk. Substancje zawarte w czosnku mają działanie odkażające. Znajdują się w nim także antyoksydanty i flawonoidy. Dlatego czosnek warto jeść na przeziębienie.

Jak zrobić najlepsze masło czosnkowe – przepis

Do zrobienia masła czosnkowego potrzebne będą cztery składniki:

  • 100 gram masła
  • kilka ząbków czosnku
  • natka pietruszki
  • sól (nie jest konieczna)

Przepis

Krok 1

Włóż do miski miękkie masło.

Krok 2
Obierz czosnek i i zetrzyj go lub przeciśnij przez praskę. Dodaj do masła.

Krok 3

Posiekaj drobno pietruszkę i również ją dodaj do masła.

Krok 4

Dopraw szczyptą soli do smaku i wszystko dokładnie wymieszaj.

Gotowe! Oto najlepsze i najprostsze masło czosnkowe.

Porada: Jeśli masło jest zbyt twarde aby je wymieszać to po prostu roztop je w małym garnku, a następnie dodaj rozgnieciony czosnek, posiekaną pietruszkę i szczyptę soli. Wymieszaj wszystkie składniki i pozostaw do ostygnięcia.

Co można dodać do masła czosnkowego

Do masła czosnkowego możemy dodać przeróżne zioła i przyprawy. Wspaniale się z nim komponują takie przyprawy jak: czerwona papryka, pieprz czy kurkuma. Możesz także dodać takie zioła jak tymianek, mieszankę ziół prowansalskich, bazylię, majeranek czy oregano.

Jak długo można przechowywać masło czosnkowe

W lodówce masło czosnkowe może być przechowywane do 7 dni w zamkniętym pojemniku, natomiast zamrożone może być przechowywane przez około 2 miesiące.

Do czego pasuje masło czosnkowe

W przypadku niektórych potraw będzie nieodzownym dodatkiem. Świetnie sprawdzi się jako uzupełnienie do potraw z grilla takich jak chleb, mięso czy warzywa. Będzie też pysznym dodatkiem do ziemniaków z ogniska.

Do jakich jeszcze potraw możesz podawać masło czosnkowe?

  • bagietka
  • świeży chleb z chrupiącą skórką
  • gotowane warzywa
  • makarony
  • kukurydza gotowana
  • gotowane ziemniaki
  • ryby
  • owoce morza

Jak zrobić bagietki z masłem czosnkowym – przepis

Najbardziej popularnym daniem z masłem czosnkowym są bagietki. Smakują obłędnie i są tak samo proste do zrobienia. Aby je przygotować potrzebne będą Ci:

  • masło czosnkowe
  • bagietka
  • ser żółty

Przepis na bagietki z masłem czosnkowym

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza

Krok 2

W czasie gdy piekarnik się rozgrzewa przekrój wzdłuż bagietki

Krok 3

Przekrojone bagietki posmaruj masłem czosnkowym

Krok 4

Posyp bagietki serem żółtym

Krok 5

Wstaw je do nagrzanego piekarnika na 10-15 minut

Krok 6
Wyjmij bagietki z masłem czosnkowym i delektuj się ich smakiem!