Ogórki są łatwe w uprawie, więc sporo osób chętnie je uprawia amatorsko. Czasem jednak zdarza się, że zebrany plon jest gorzki w smaku i nie nadaje się do zjedzenia. Zastanawiasz się dlaczego czasem ogórki są gorzkie i jak uniknąć gorzkich ogórków? Odpowiadamy
Spis treści
Co sprawia, że ogórki są gorzkie
Za gorzki smak ogórków odpowiada kukurbitacyna. Jest to substancja którą możemy znaleźć w liściach i łodygach ogórków, dyni, cukinii czy patisonów. Czasem kukurbitacyna przenosi się z liści i łodyg na owoce powodując ich gorzki smak. Najczęściej gorzki smak będzie zgromadzony przy łodydze i tuż pod skórką ogórka. Gorzkie ogórki są niesmaczne i nie zrobimy z nich dobrych ogórków małosolnych czy ogórków kiszonych na zimę.
Dlaczego ogórki z własnej uprawy są gorzkie?
- zbyt suche warunki
- brak składników odżywczych w glebie
- zbyt duża konkurencja wśród roślin
- brak słońca
Co zrobić aby ogórki z uprawy nie były gorzkie
Przestrzegając pewnych zasad w uprawie ogórków możemy sprawić, że nie będą one gorzkie. O czym mowa?
Odpowiednie nawodnienie
Przedłużające się upały, a co za tym idzie brak odpowiedniego podlewania mogą przyczynić się do goryczy w ogórkach. Należy więc zapewnić im odpowiednie warunki poprzez częste podlewanie roślin. Jeśli jest taka możliwość możesz rozważyć montaż nawodnienia kropelkowego. Nie jest to trudne więc można to zrobić samemu.
Gleba bogata w składniki odżywcze
Ogórki są dość żarłoczne dlatego warto odpowiednio zasilić glebę na przykład ziemią kompostową. Odpowiednio odżywione ogórki są mniej narażone na stres, a co za tym idzie są dużo smaczniejsze
Odchwaszczanie
Ogórki nie lubią konkurencji dlatego należy systematycznie odchwaszczać glebę na której rosną oraz sadzić je w odpowiedniej odległości od siebie. Dobre rozmieszczenie oraz systematyczna pielęgnacja mają duży wpływ na uniknięcie goryczy w ogórkach
Brak słońca
Ogórki lubią słońce więc należy sadzić je tylko w miejscach nasłonecznionych. W latach deszczowych i pochmurnych najlepiej jest uprawiać ogórki pod folią.
Jak obierać ogórki aby nie były gorzkie
Kukurbitacyna odpowiadająca za gorzki smak ogórków znajduje się ich w ciemnej części. Obierając je należy więc zaczynać od jasnej części skórki i kierować w stronę ciemnej. Dzięki temu nie będziemy rozprowadzać goryczki po całym owocu.
Warto też płukać nóż lub obieraczkę za każdym razem gdy obierzemy jeden kawałek skórki.
W ogórkach szklarniowych możemy przed obieraniem odciąć ich ciemniejszą część aby uniknąć goryczki.
Czy gorzkie ogórki są szkodliwe
Kukurbitacyna w małych ilościach nie powinna nam zaszkodzić, natomiast w dużej ilości może być szkodliwa i możemy ulec zatruciu. Nie powinno się więc zjadać bardzo gorzkich ogórków, cukinii czy dyni.