Dlaczego ogórki są gorzkie i co zrobić aby takie nie były?

ogórki gruntowe
fot. Mockup Graphics, unsplash.com

Ogórki są łatwe w uprawie, więc sporo osób chętnie je uprawia amatorsko. Czasem jednak zdarza się, że zebrany plon jest gorzki w smaku i nie nadaje się do zjedzenia. Zastanawiasz się dlaczego czasem ogórki są gorzkie i jak uniknąć gorzkich ogórków? Odpowiadamy

Co sprawia, że ogórki są gorzkie

Za gorzki smak ogórków odpowiada kukurbitacyna. Jest to substancja którą możemy znaleźć w liściach i łodygach ogórków, dyni, cukinii czy patisonów. Czasem kukurbitacyna przenosi się z liści i łodyg na owoce powodując ich gorzki smak. Najczęściej gorzki smak będzie zgromadzony przy łodydze i tuż pod skórką ogórka. Gorzkie ogórki są niesmaczne i nie zrobimy z nich dobrych ogórków małosolnych czy ogórków kiszonych na zimę.

Dlaczego ogórki z własnej uprawy są gorzkie?

  • zbyt suche warunki
  • brak składników odżywczych w glebie
  • zbyt duża konkurencja wśród roślin
  • brak słońca

Co zrobić aby ogórki z uprawy nie były gorzkie

Przestrzegając pewnych zasad w uprawie ogórków możemy sprawić, że nie będą one gorzkie. O czym mowa?

Odpowiednie nawodnienie

Przedłużające się upały, a co za tym idzie brak odpowiedniego podlewania mogą przyczynić się do goryczy w ogórkach. Należy więc zapewnić im odpowiednie warunki poprzez częste podlewanie roślin. Jeśli jest taka możliwość możesz rozważyć montaż nawodnienia kropelkowego. Nie jest to trudne więc można to zrobić samemu.

Gleba bogata w składniki odżywcze

Ogórki są dość żarłoczne dlatego warto odpowiednio zasilić glebę na przykład ziemią kompostową. Odpowiednio odżywione ogórki są mniej narażone na stres, a co za tym idzie są dużo smaczniejsze

Odchwaszczanie

Ogórki nie lubią konkurencji dlatego należy systematycznie odchwaszczać glebę na której rosną oraz sadzić je w odpowiedniej odległości od siebie. Dobre rozmieszczenie oraz systematyczna pielęgnacja mają duży wpływ na uniknięcie goryczy w ogórkach

Brak słońca

Ogórki lubią słońce więc należy sadzić je tylko w miejscach nasłonecznionych. W latach deszczowych i pochmurnych najlepiej jest uprawiać ogórki pod folią.

Jak obierać ogórki aby nie były gorzkie

Kukurbitacyna odpowiadająca za gorzki smak ogórków znajduje się ich w ciemnej części. Obierając je należy więc zaczynać od jasnej części skórki i kierować w stronę ciemnej. Dzięki temu nie będziemy rozprowadzać goryczki po całym owocu.

Warto też płukać nóż lub obieraczkę za każdym razem gdy obierzemy jeden kawałek skórki.

W ogórkach szklarniowych możemy przed obieraniem odciąć ich ciemniejszą część aby uniknąć goryczki.

Czy gorzkie ogórki są szkodliwe

Kukurbitacyna w małych ilościach nie powinna nam zaszkodzić, natomiast w dużej ilości może być szkodliwa i możemy ulec zatruciu. Nie powinno się więc zjadać bardzo gorzkich ogórków, cukinii czy dyni.