Jak zrobić chrupiące ogórki małosolne na sucho.

Jak zrobić chrupiące ogórki małosolne na sucho
Fot. Jonathan Pielmayer. Unsplash.com

Gdy lato jest w pełni stragany wypełniają się pysznymi warzywami. Wtedy właśnie na naszych stołach nie powinno zabraknąć botwinki z buraczków, młodych ziemniaczków, fasolki, a także przekąski w postaci ogórków małosolnych. Jeśli masz swój warzywnik to z pewnością potrzebne produkty znajdziesz na swoich grządkach. Oprócz ogórków niezbędny będzie chrzan,czosnek i koper. Sprawdź co jeszcze musisz mieć i jak zrobić chrupiące i aromatyczne ogórki małosolne na sucho.

Ogórki małosolne na szybko

Przygotowanie ogórków małosolnych bez wody jest bardzo proste i nie zajmuje dużo czasu. Ten aromatyczny letni przysmak przygotowywany na sucho ma swoje niezaprzeczalne zalety zalety. Na klasyczne ogórki małosolne robione w wodzie musimy poczekać od 3 do 5 dni. Natomiast ogórki małosolne robione bez wody są gotowe do spożycia już po kilkunastu godzinach.

Dodatkową zaletą ogórków małosolnych na sucho jest ich chrupkość. Są one aromatyczne i bardzo chrupiące. Po prostu pycha!

Co jest potrzebne aby zrobić ogórki małosolne na sucho

Do przyrządzenia chrupiących ogórków małosolnych będą potrzebne:

  • 1 kilogram ogórków gruntowych
  • korzeń chrzanu wielkości kciuka
  • kilka ząbków czosnku
  • 2 gałązki kopru
  • 1 łyżka soli do przetworów
  • Szczypta mielonego pieprzu

do tego potrzebny będzie również woreczek do żywności. Najlepiej strunowy, ale może też być zwykły. Zamiast woreczka foliowego możemy użyć dużego słoja.

Ogórki małosolne bez wody. Jak zrobić?

Świeże ogórki gruntowe myjemy pod bieżącą wodą. Następnie każdemu ogórkowi odcinamy ich końcówki z obu stron. Sprawi to, że te puszczą trochę soków i łatwiej nabiorą aromatu przypraw. Tak przygotowane ogórki wrzucamy do woreczka lub słoika.

Siekamy gałązki kopru, korzeń chrzanu i czosnek na drobne plasterki. Dodajemy je do ogórków. Całość zasypujemy łyżką soli, szczyptą mielonego pieprzu. Możemy też opcjonalnie dodać listek laurowy, liść wiśni, gorczycę.

Tak przygotowaną mieszankę zamykamy w worku lub słoiku i wszystko dokładnie mieszamy. Chodzi o to aby sól i przyprawy dokładnie obtoczyły ogórki. Całość wkładamy do lodówki. Co jakiś czas wyciągamy worek i mieszamy ponownie. Ogórki małosolne robione na sucho są gotowe do spożycia po około 12 godzinach.

Ogórki małosolne na sucho są chrupiące i aromatyczne. Pachną czosnkiem i koprem. Są odpowiednio słone i bardzo smaczne. To dodatek, który idealnie sprawdzi się w letnie dni.