Jak przyrządzić szparagi. Oto wskazówki i proste przepisy.

Jak przygotować szparagi i jakie wybierać w sklepie
Fot. Christine Siracusa. Unsplash.com

Szparagi to smaczne i coraz bardziej cenione u nas warzywa, które posiadają delikatny smak i są wspaniałym dodatkiem do wielu dań. Jeśli chcesz dowiedzieć się jak przyrządzić szparagi na różne sposoby to świetnie trafiłeś. Oto kilka ważnych wskazówek dotyczących wyboru, przygotowania i przyrządzania szparagów oraz kilka prostych przepisów.

Jak wybrać odpowiednie szparagi

Ważne jest aby przy zakupie szparagów wybrać te odpowiednie. Na co zwrócić uwagę kupując szparagi?

Wybieraj świeże szparagi

Szparagi są najsmaczniejsze gdy są świeże. Jak rozpoznać czy szparagi są świeże? Świeże szparagi powinny być jasnozielone (lub fioletowe w przypadku takich odmian). Powinny też mieć zamknięte główki. Unikaj takich, które są miękkie, zmęczone i z uschniętymi końcówkami.

Zwróć uwagę na grubość szparagów

Najlepiej jeśli sprzedawane szparagi będą miały podobną grubość. Wtedy podczas ich przyrządzania będą gotowe do zjedzenia w tym samym momencie. Grubsze szparagi mają bardziej mięsiste łodygi i trzeba je dłużej gotować. Cienkie szparagi są delikatne w smaku i wymagają krótszego gotowania. Jakie wybrać, cienkie czy grube, zależy wyłącznie od Twojego gustu.

Wybieraj szparagi z elastyczną końcówką

Końcówki szparagów powinny być świeże i wilgotne. Podczas ułamania końcówki świeżej szparagi usłyszysz charakterystyczny trzeszczący dźwięk i ujrzysz wilgotne wnętrze.

Kupuj produkty lokalne

Jeśli masz taką możliwość wybieraj szparagi produkowane lokalnie. Przebywają one krótszą drogę z pola do stołu, stąd jest spore prawdopodobieństwo, że będą one świeższe. Dodatkowo kupując lokalne produkty przyczyniasz się do zmniejszenie śladu węglowego.

Jak oczyścić szparagi

Przed przyrządzeniem szparagów należy je odpowiednio oczyścić. Nie jest to skomplikowane. Opłucz szparagi pod bieżącą wodą, następnie odłam zdrewniałą końcówkę.

Złap szparaga dwoma rękoma na końcach, a następnie zegnij z taką siłą aby zdrewniała końcówka odłamała się. W taki sposób usuniesz odpowiednią długość zdrewniałej końcówki.

Jeśli masz szparagi o grubszych łodygach to w celu uczynienia ich bardziej delikatnymi w smaku możesz obrać z nich cienką warstwę skórki. Nie jest to wymagane.

W jaki sposób przyrządzić szparagi

Gdy szparagi są już oczyszczone możesz je przyrządzić przynajmniej na kilka różnych sposobów. Oto te najpopularniejsze.

Szparagi gotowane na parze

Gotowanie szparagów na parze to jeden z częstszych sposobów na ich przyrządzenie. Oczyszczone szparagi umieść w specjalnym garnku do gotowania na parze i gotuje je przez 5-8 minut, zależnie od ich grubości. Gdy będą gotowe powinny stać się miękkie

Szparagi gotowane w wodzie

W sklepach są dostępne specjalne wysokie i wąskie garnki dedykowane do gotowania szparagów. Natomiast można sobie poradzić bez tego. Jeśli posiadasz wysoki garnek to umieść w nim pionowo szparagi i zalej wodą do takiej wysokości aby ta nie stykała się z ich główkami. Doprowadź wodę do wrzenia i gotuj je przez 5-7 minut.

Grillowane szparagi

Surowe szparagi można także przyrządzić na grillu. Posmaruj je oliwą z oliwek, dopraw solą oraz pieprzem, a następnie umieść je na rozgrzanym ruszcie grilla. Szparagi powinny być gotowe do spożycie po 5-8 minutach.

Z czym jeść szparagi

Szparagi jako dodatek pasują do wielu potraw. Można je dodawać do sałatek, makaronów, zapiekanek czy ziemniaków. Trzeba tutaj przyznać, że wspaniale smakują też same.

Jak zrobić sałatkę ze szparagami

Ugotuj szparagi na parze lub w gorącej wodzie. Następnie potnij je na mniejsze kawałki i dodaj do ulubionej sałatki. Skrop wszystko dressingiem lub oliwą. Szparagi świetnie się komponują z pomidorami, awokado, orzechami czy serem feta.

Jak zrobić makaron ze szparagami

Ugotuj szparagi i makaron w osobnych garnkach. Następnie rozgrzej na patelni odrobinę oliwy. Wrzuć na nią szparagi z makaronem i krótko podsmaż. Dodaj do tego suszone pomidory, pokruszony ser feta i posyp wszystko ziołami.

Jak przechowywać szparagi

Jeśli nie będziesz przyrządzać szparagów od razu i chcesz aby jak najdłużej zachowały świeżość obetnij ich końcówki o 1-2cm. Następnie owiń je w lekko wilgotną ściereczkę i umieść w lodówce.

Smacznego!